Studionrakennusblogi osa 1: tästä kaikki alkoi

Lammaskallio_1.jpg

Mikä on Lammaskallio?

Lammaskallio on Tuusulanjärven rannalla toimiva maatila. Lammaskalliolla on pitkät kulttuuriperinteet, ja siellä on toiminut viimeisen kymmenen vuoden ajan luovan alan ihmisten kommuuni. Lammaskalliolla on järjestetty Lammaskallio Festival-tapahtuma ja paikka on taiteilijoiden suosiossa.

Miksi Lammaskalliolle rakennetaan studio?

Sijainti ja miljöö ovat ihanteelliset: maatila, järvi, sauna, eläimet, rauha. Etäisyys vain 40km Helsingistä ja 4,5km Järvenpään juna-asemalta. Lisäksi Suomen johtava luomuravintola Härmän Rati toimii naapurissa.

Lammaskallio on Heikkilän suvun tila, joten rakentamispaikka on tuttu ja vuokra edullinen. Vartiointi pelaa hyvin ja maatilan koneet ja laitteet ovat käytössämme.

Studiorakennus on sopivan kokoinen (200m2), se on tehty puusta ja lähimpiin naapureihin on matkaa yli 500 metriä. Studiosta on mahdollista rakentaa moneen tilanteeseen sopiva paikka esimerkiksi tapahtumille, juhlille ja konserteille.

Studiorakennuksessa on ollut aiemmin pieni bänditila, jossa on vuosien saatossa käynyt treenaamassa paikallisia bändejä. Studion rakentaminen bänditilan jatkoksi tuntuu luonnolliselta vaihtoehdolta. Lisäksi Lammaskallion Audion perustajat, Jukka ja Valtteri, asuvat Lammaskalliolla.

Ketkä rakentavat studion?

 
Lammaskallio_logo-18.png
 

Studiota ovat rakentamassa Lammaskallio Audio Osk:n studiomestari Jukka Heikkilä ja toimitusjohtaja Valtteri Väänänen. Perhe ja tuttavat auttavat rakennustöissä. Erikoisosaamista vaativissa töissä käytämme ammattilaisia. Tiettyjä työvaiheita varten järjestämme talkoopäiviä.

Suunnitelmia ja muutoksia

 
Studiorakennus ennen purkutöiden aloittamista

Studiorakennus ennen purkutöiden aloittamista

 

Vuoden 2017 alussa valkeni ajatus oman studion ja työtilojen rakentamisesta. Silloin ajatuksena oli säilyttää bänditila ja rakentaa sen yhteyteen äänitarkkaamo. Tarkkaamoa suunniteltiin, tehtiin pohjapiirrokset ja tilaa varten ostettiin kevyt äänityslaitteisto.

Kesällä 2017 Lammaskalliolla tapahtui kuitenkin rottavallankumous, joka johti peruuttamattomiin tuhoihin bänditilan rakenteissa. Rotanmyrkkyä nauttineet siimahännät pökertyivät bänditilan seinärakenteisiin, ja hajun kohottua häkellyttäviin lukemiin bändikämppä oli pakko purkaa. Knoppitietona rakenteista löydettiin 18 "aika tuhdin tuoksuista" rottaa.

Bänditilan purkaminen herätti ajatuksia studion tilan laajentamisesta noin 100-neliöiseksi kompleksiksi: soittotilaksi, kahdeksi tarkkaamoksi ja laulukopiksi.

Haluttuja päämääriä kohti

 
Ensimmäinen suunnitelma mahdollisesta studiosta

Ensimmäinen suunnitelma mahdollisesta studiosta

 

"Tehdään kaikki itse, eikä kysytä muilta neuvoa." Rakennusporukan kesken tästä ajatusmallista ja studion käyttötavoitteista kehittyi erimielisyyksiä, ja porukkamme supistui kolmesta tekijästä kahteen.

Tämä oli tärkeä käänne, sillä sen jälkeen katsoimme kokonaisuutta jälleen uudesta näkökulmasta. Päätimme, että teemme juuri sellaisen studion, joka täyttää kaikki meidän ja asiakkaidemme tarpeet. Haluamme tehdä inspiroivan tilan, jonne ihmiset haluavat tulla luomaan musiikkia, järjestämään biisileirejä tai ihan vaan tapaamaan toisiaan. Soittotilan tulee toimia tilanteessa kuin tilanteessa ja laitteiston olla laadukas ja helposti käytettävissä.

 
  Studion lopullinen pohjapiirrustus lähes valmiissa muodossaan

 Studion lopullinen pohjapiirrustus lähes valmiissa muodossaan

 

Parhaaseen lopputulokseen tarvitaan yhteistyötä ja ammattiosaamista. Otimme yhteyttä akustiikkasuunnittelija Janne Riionheimoon, studiomestari Matias Ahoseen, LVI-suunnittelija Juha-Matti Kauppiseen, eri rakennusmestareihin, Ekovillaan ja lukuisiin muihin rakennusalan ammattilaisiin. Ajatuksemme ydin vaihtui "Kysy aina ja tutustu mahdollisimman moneen eri ammattilaiseen."

Suunnitelmat vakiintuivat lopulta 150-neliön ja kuuden huoneen pohjaratkaisuun. Janne Riionheimon käynti oli käännekohta, sillä silloin kaikki aiemmat suunnitelmat havaittiin vajaavaisiksi ja ne muutettiin yhdeksi toimivaksi paketiksi. Esimerkkinä soittotilan ja tarkkaamoiden väliin hahmoteltiin leveä käytävä melun kulkeutumisen estämiseksi tiloista toiseen.

PURKUTYÖT

 
purkuhommia
 

Rakennuksesta purettiin vanha bänditila, sisäseinien kipsilevyt ja laudoitukset, välikatto ja vanha betonilattia.

Betonia piikatessa pois tehtiin huomio: rakennusta kantavat tolpat olivat piikattavan betonilattian päällä. Koko rakennuksen kantava rakenne tuettiin Y-palkeilla ja kantavien tolppien tilalle valettiin uusi betoniantura, tehtiin harkkopohja ja uudet kantavat seinärakenteet.

 
Kantavien seinien uudelleenrakennus.

Kantavien seinien uudelleenrakennus.

 

Purkamistyöhön kului yhteensä viisi kuukautta. Purkamisen jälkeen päätettiin jäädä joululomalle. Talven aikana tehtiin lopulliset ratkaisut studion rakenteiden osalta. Samaan aikaan tehtiin avustus- ja apurahahakemuksia, saatiin niistä kielteiset päätökset ja haettiin lainaa Finnveralta rakennusprojektiin.

Keväällä 2018 rakennusprojeti jatkuu. Toisessa blogipostauksessa paneudutaan pohjatöihin, materiaalien hankintaan ja siihen, miksi olemme päätyneet tiettyihin ratkaisuihin. Rakentamisprojektia voi seurata päivittäin kuvin ja videoin Instagramissa tunnuksella lammaskallionaudio!

Kysymyksiä, ajatuksia ja huudahduksia esiin!

-Jukka ja Valtteri

IMG_20180511_094241.jpg