Studionrakennusblogi part 2. Pohjatyöt ja betonivalu

Heikkilä täällä taas kirjoittelee!

Studion rakentamisessa lähdetään liikkeelle pohjasta: minkä päälle studio rakennetaan? Maan? Betonin? Villan? Leijuuko studio ilmassa? Kelluva studio? Studio-lautta? Saunalautta?

Vanha betonilattia piikattuna. Kaivurilla pois ja uutta tilalle!

Vanha betonilattia piikattuna. Kaivurilla pois ja uutta tilalle!

Faktat pöytään: studioiden yhteydessä puhutaan usein ns. kelluvista rakenteista. Kelluva rakenne tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kerrostalohuoneeseen rakennetaan "toinen huone" olemassaolevan huoneen sisään ilman, että uuden huoneen runko koskettaa olemassa olevaa rakennetta. Se voidaan toteuttaa rakentamalla uusi runko esimerkiksi villan, sylomerin tai muun tarpeeksi elastisen materiaalin päälle. Kellutus on kätevä tapa saada äänieristys riittäväksi tärinän ja matalien taajuuksien osalta. 
 

Hiekka + kangas + sora tärytettynä, valmiina seuraavaan vaiheeseen!

Hiekka + kangas + sora tärytettynä, valmiina seuraavaan vaiheeseen!

 
 

 Meidänkin ensimmäinen ajatus oli, että totta kai studio pitää kelluttaa. Ulkoa kantautuvat matalat äänet (autoista, työkoneista ym) eivät saa päästä studioon sisään, eikä melu studiosta ulos. Sitten tutustuin artikkeliin, (http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8173) jossa puhuttiin kelluttamisen tarpeellisuudesta ja tarpeettomuudesta, kun kyseessä on maanvarainen tila. Joka tapauksessa lämmöneristys pitäisi hoitaa hyvin, maan routimista ja energiankulutusta silmällä pitäen.

Havainnekuva studion pohjarakenteesta.

Havainnekuva studion pohjarakenteesta.


Kävimme monia eri vaihtoehtoja läpi, kunnes pääsimme akustiikkasuunnittelija Janne Riionheimon kanssa yhteisymmärrykseen meille sopivimmasta vaihtoehdosta. Jokaiselle tilalle suunniteltiin omat teräsbetonilaatat styroksikerroksen päälle. Lisäksi styroksien ja betonin väliin olisi ollut hyvä laittaa elastisoitua styroksia, mutta sen kalliin hinnan ja heikon hyödyn takia se jätettiin lopulta pois. Pohjan kerrokset alhaalta ylöspäin: maa/hiekkapohja --> kangas --> sora --> 150mm EPS Routa --> 100mm teräsbetoni. 

Kankaan päälle levitetty sora, joka tärytetään kovaksi ja suoraksi.

Kankaan päälle levitetty sora, joka tärytetään kovaksi ja suoraksi.

150mm styroksikerros todettiin riittäväksi lämmön eristeeksi lattian alle. Pelkkä styroksi ei kelluta betonilaattaa täysin tärinältä ja matalilta taajuuksilta. Meidän tilanteessamme studion ulkopuolella ei ole jatkuvaa matalia taajuuksia aiheuttavaa melunlähdettä (kuten autotietä) eikä studion välittömässä läheisyydessä ole asuinrakennuksia, joten alimpien bassotaajuuksien läpipääsy rakenteista ei ole suuri ongelma. Eli jos ja kun naapuri ajelee panssarivaunulla studion vieressä, siitä kantauvua melu kuuluu sisälle. Harvemmin näitä tilanteita kuitenkaan tulee vastaan. 

Eristystyöt:

Styrox-kerrokset. Alle 50mm, päälle limittäin 100mm. Sivuille Finnfoam. 

Styrox-kerrokset. Alle 50mm, päälle limittäin 100mm. Sivuille Finnfoam. 

Styroksit ja raudat asennettiin itse, ammattilaisia konstultoiden. Styroksien asennukseen kului noin viikko, samoin raudoituksiin. Tämä työvaihe on suhteellisen raskas, mutta mahdollinen toteuttaa itse. 160 neliöön uppoaa muuten yllättävän monta pakettia styroksia! Rautaverkkoja tarvittiin 15, raudoituskorokkeita yli 700. 

 
 
Raudioitus valmiina!

Raudioitus valmiina!

Päätimme ulkoistaa betoni- ja valutyöt. Betonit tilattiin Ruskon Betonilta, ja lattiamies Harri Ahola teki valun ja viimeistelyn. Lattiamies kävi katsomassa paikkaa etukäteen ja neuvoi meitä styroksien ja raudoituksen asentamisessa sekä opasti valitsemaan sopivan betonilaadun. Valupäivänä betoniautot saapuivat klo 07.00 ja valu oli valmis klo 14.00. Suhteellisen tehokasta toimintaa! Voin suositella. 

 
 
 
 


Valun jälkeisellä viikolla järjestimme Firman Bileet. Neljä päivää aiemmin valetun lattian päällä juhli yli 100 vierasta punkbändin soittaessa täysiä. Studion lattia pääsi testiin siis jo varsin aikaisessa vaiheessa. 

Seuraavassa blogipostauksessa paneudutaan studion runkoihin. Miten ne tehdään, mistä ne tehdään ja miksi tehdään. Palataan asiaan!

VALMIS! 

VALMIS! 

 

Jukka Heikkilä